November 1, 2010    vanhat   

Mikä kupla?

Mainoskupla on vastamainoskilpailu, jossa parodian ja huumorin keinoin kommentoidaan meitä ympäröivää mainosten tulvaa. Mainoksia ja niiden viestiä muuntelemalla vastaamme yritysten yksisuuntaiseen viestintään kuluttajille. Samalla kyseenalaistamme mainosten sanoman ja niiden ylläpitämän kulutuskulttuurin.

Seuraavan Mainoskupla-kisan ajankohta ei ole vielä selvillä. Ilmoitamme tulevista kilpailuista näillä sivuilla sekä Facebook-sivullamme.

 

MikaKupla_pallot

 

Mainoskupla2014 -kisa ratkesi 26.4.2014. Voittajaksi valittiin SodaScream – Bubble Trouble -video. Toiselle sijalle ylsi Suohpanterrorin työ Blow up north. Kolmantena palkittiin Mikko Virolaisen Mokia – Lemua. Koululaissarjan voitti Alex Mäkinen työllä Hästburger. Eniten yleisöääniä keräsi Nita Kumpulaisen koululaissarjan työ En anna sun särkyä. Lue uutinen Mainoskuplan ratkeamisesta Eetin nettisivuilta.

Vuoden 2014 Mainoskupla kiinnitti huomion tavaroiden tuotanto-oloihin sekä ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin siellä, missä tavarat tuotetaan ja mihin niitä käytön jälkeen dumpataan.

Erityisen huomion kohteena oli kulutuselektroniikka. Lähes kertakäyttöisen elektroniikan kulutus jatkaa kasvuaan ja tuotteiden elinkaari lyhenee. Samalla kasvaa ympäristöön kohdistuva kuormitus niin alkutuotannossa, kokoonpanovaiheessa kuin e-jätteen käsittelyssäkin. Tuotannossa ja kierrätyksessä työskentelevät ihmiset altistuvat voimakkaille ympäristömyrkyille kuten raskasmetalleille ja palonestoaineille. Monet tekevät töitä tuskin elämiseen riittävällä palkalla kehnoissa työoloissa.

Vuoden 2014 Mainoskuplan järjestivät yhdessä Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) ja Luonto-Liitto. Yhteistyökumppaneita olivat Kierrätystehdas ry, Finnwatch, Voima-lehti ja Reilu kauppa ry sekä Karelia-ammattikorkeakoulu. Mainoskupla2014-kilpailu oli osa Eettisen kaupan puolesta ry:n hanketta Kehitysmaat mainosten takana, jota toteutetaan ulkoasiainministeriön tuella. Mainoskupla-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2005.

Tykkää Mainoskuplasta Facebookissa!

Mainoskupla2014 – Tarinoita tavaroiden takaa -kilpailun tuomaristo:

  • graafikko, toimittaja Rakel Liekki
  • Voima-lehden toimittaja Jari Tamminen
  • Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala
  • taiteilija Jani Leinonen
  • artisti Mercedes Bentso
  • informaatiomuotoilija Juuso Koponen.

Voittajatyöt olivat nähtävillä Kaapelitehtaalla Kierrätystehdas-tapahtumassa 26.-27.4. Tämän jälkeen työt lähtevät kiertämään näyttelynä kesän ja syksyn 2014 aikana muun muassa Porvoon kirjastoon, Helsingin Lasipalatsin aukiolle sekä Joensuun Carelicumiin.

Kysyttävää?

Ota yhteyttä: viestinta ( ät ) luontoliitto.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *